2 Kasım 2009 Pazartesi

Linux kurulumu için USB hafıza nasıl hazırlanır?

Bu akşam, Belçika'da bulunan bir arkadaşımın netbookuna USB hafıza ile Kubuntu Netbook Edition kurmasına yardımcı oldum. Hazır işlemi yapmışken, sıcağı sıcağına, bir de yazı yazayım ki, bu bilgi paylaşılabilir hale gelsin diye düşündüm ve oturdum klavyenin başına...

Ben, bu netbook denilen cihazlardan hiç hazzetmiyorum. Bir bilgisayarın avantajlarını taşınabilir şekilde sunmak amacıyla tasarlanmış bu aygıtlar, bana, oldukça kullanışsız geliyor. Hem bir diz üstü bilgisayarın yeteneklerinden yoksun, hem de bir avuç içi cihazın taşınabilirliğine sahip değil. Ne deve, ne kuş. Kişisel olarak benim tercihim, 300-400gr. daha ağır olan bir notebook olur, her iki cihazı da taşımak için de çantaya ihtiyacımız olduğunu düşünürsek, 300gr. sözü bile edilmeyecek bir fark. Neyse, kişisel yorumları çok uzatmadan devam edeyim.

Netbooklar, daha hafif olmaları için optik sürücüsüz tasarlanıyorlar ya, işte o yüzden herhangi bir açılış/yükleme CDsi kullanma şansımız olmuyor. Onun yerine USB hafıza kullanmamız gerekiyor. Bu yazının sonunda siz de bu hazırlığın aslında ne kadar kolay olduğunu göreceksini. Aynı işlemler, masaüstü yada diz üstü bilgisayarınız için hazırlayacağınız USB açılış/yükleme sistemi için geçerlidir.

Gelelim işlemlere. Öncelikle linux yada windows yüklü çalışan bir bilgisayara ihtiyacımız var. Bu bilgisayara kullanmak istediğimiz linux dağıtımının kurulum CD imajını ve unetbootin isimli programı indiriyoruz. Bu arada USB hafızamızı da FAT32 dosya sistemi ile formatlamayı unutmuyoruz.

Unetbootin programını çalıştırıyoruz. Bu program oldukça yetenekli olsa da, ben sadece en basit ve hızlı kullanımı anlatacağım. İsteyenler, programın sitesinden diğer özellikleri nasıl kullanacağın öğrenebilir. Ekranın orta kısmında yer alan Diskimage seçeneğini seçiyoruz. İmaj tipini ISO olarak bırakıyoruz. Aynı satırın sağındaki düğmeye tıklayarak açılan diyalog yardımı ile kuracağımız linuxun kurulum CD imajını seçiyoruz. Sol alt köşedeki Drive seçim kutusundan USB hafızamızı seçiyoruz ve OK tuşuna basıyoruz. Bir kaç dakika içinde USB hafızamız hazır hale geliyor.

Hazırladığımız bu USB hafızanın açılış menüsü, kurulum CD imajındakinden farklı oluyor. Ben CDdeki menüyü tercih ettiğim için, bu menüyü dört küçük işlem yaparak kaldırıyorum:
  1. USB hafızamızın ana dizininde bulunan, syslinux.cfg dosyasını siliyoruz.
  2. Gene aynı yerde bulunan ISOLINUX dizininin adını SYSLINUX olarak değiştiriyoruz.
  3. Adını değiştirdiğimiz bu dizin içerisinde bulunan isolinux.cfg dosyasının adını syslinux.cfg olarak değiştiriyoruz.
  4. Gene aynı yerde bulunan, isolinux.bin dosyasının adını syslinux.bin olarak değiştiriyoruz.
Güle güle kullanın. Artık taşınabilir ve kurulabilir bir linuxunuz var. Unutmadan ekleyeyim, hem ubuntunun hem de kubuntunun Karmic Koala sürümünde bu işi yapan bir program hazır geliyor. Elinizde çalışır halde bir Karmic Koala varsa, USB hafızanızı hazırlamak için "USB Startup Disk Creator" programını da kullanabilirsiniz.

* Unetbootin programına http://unetbootin.sourceforge.net adresinden ulaşabilirsiniz.

1 Kasım 2009 Pazar

ruby 1.9.1 ve rubygems nasıl iş oldu!

Yeni kurmuş olduğum Kubuntu Karmic Koala üzerine, Ruby on Rails kurarak çalışmalarıma kaldığım yerden devam etmek istedim. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı.

Daha önceden hazırlamış olduğum bir script dosyam vardı. Bu dosya, kullanmadığım programları kaldırıp, kullandığım programları kuruyor. Tabii ki, scripti kullanmadan önce paketlerin versiyon numaralarını değiştirdim.

Scriptin bu yazıya konu olan kısmı şöyle:
sudo apt-get install build-essential ruby1.9.1-full
sudo apt-get install libsqlite3 libsqlite3-dev rubygems1.9
sudo gem install sqlite3-ruby rails thin --no-rdoc --no-ri
Tüm bu komutlardan sonra, nurtopu gibi bir RoR sistemi hazır, beni bekliyordu. Hemen kontrol için bir proje açtım, Thin webserverını çalıştırdım, Firefox ile bağlandım. Projenin HTML ile hazırlanmış olan hoşgeldiniz sayfası geldi karşıma, çok güzel. Projenin çalıştığı ortamı gösteren linke bir tıkladım, o da ne!
We're sorry, but something went wrong.
Bu işte bir sorun var! Hemen log dosyasını kontrol ettim, görünüşe göre sqlite3 veritabanına bağlanmakta kullanılan kütüphane yüklenememişti. Konsoldan kontrol ettim:
$ ruby -e "require 'rubygems'; require 'sqlite3'"
-e:1:in `require': no such file to load -- sqlite3 (LoadError)
from -e:1:in `
'
Bir araştırma ve deneme-yanılma mesaisinden sonra sorunun kaynağı belli oldu. Ruby yorumcusu, gem kütüphanelerini bulamıyordu. GEM_PATH değişkenin boş olduğunu farkettim ve değişkeni tanımladım:
$ export GEM_PATH=/usr/lib/ruby1.9.1/gems/1.9.1
Konsoldan tekrar kontrol ettim. Voila! Sorun çözülmüştü. Profil dosyama bu satırı ekledim ki, makinamı her açtığımda tekrar bu değişkeni tanımlamak zorunda kalmayayım. Artık mutlu ve mesut bir şekilde, bir kaç saatini harcamış olduğum çalışmama devam edebilirim.