
Ben, bu netbook denilen cihazlardan hiç hazzetmiyorum. Bir bilgisayarın avantajlarını taşınabilir şekilde sunmak amacıyla tasarlanmış bu aygıtlar, bana, oldukça kullanışsız geliyor. Hem bir diz üstü bilgisayarın yeteneklerinden yoksun, hem de bir avuç içi cihazın taşınabilirliğine sahip değil. Ne deve, ne kuş. Kişisel olarak benim tercihim, 300-400gr. daha ağır olan bir notebook olur, her iki cihazı da taşımak için de çantaya ihtiyacımız olduğunu düşünürsek, 300gr. sözü bile edilmeyecek bir fark. Neyse, kişisel yorumları çok uzatmadan devam edeyim.
Netbooklar, daha hafif olmaları için optik sürücüsüz tasarlanıyorlar ya, işte o yüzden herhangi bir açılış/yükleme CDsi kullanma şansımız olmuyor. Onun yerine USB hafıza kullanmamız gerekiyor. Bu yazının sonunda siz de bu hazırlığın aslında ne kadar kolay olduğunu göreceksini. Aynı işlemler, masaüstü yada diz üstü bilgisayarınız için hazırlayacağınız USB açılış/yükleme sistemi için geçerlidir.
Gelelim işlemlere. Öncelikle linux yada windows yüklü çalışan bir bilgisayara ihtiyacımız var. Bu bilgisayara kullanmak istediğimiz linux dağıtımının kurulum CD imajını ve unetbootin isimli programı indiriyoruz. Bu arada USB hafızamızı da FAT32 dosya sistemi ile formatlamayı unutmuyoruz.

Hazırladığımız bu USB hafızanın açılış menüsü, kurulum CD imajındakinden farklı oluyor. Ben CDdeki menüyü tercih ettiğim için, bu menüyü dört küçük işlem yaparak kaldırıyorum:
- USB hafızamızın ana dizininde bulunan, syslinux.cfg dosyasını siliyoruz.
- Gene aynı yerde bulunan ISOLINUX dizininin adını SYSLINUX olarak değiştiriyoruz.
- Adını değiştirdiğimiz bu dizin içerisinde bulunan isolinux.cfg dosyasının adını syslinux.cfg olarak değiştiriyoruz.
- Gene aynı yerde bulunan, isolinux.bin dosyasının adını syslinux.bin olarak değiştiriyoruz.
* Unetbootin programına http://unetbootin.sourceforge.net adresinden ulaşabilirsiniz.